Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek z grilla

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smaczny grillowany boczek. Obtoczony w marynacie śmiało może rywalizować smakiem z ulubioną przez wszystkich karkówką.

Składniki:

Składniki:

boczek surowy 1 kilogram
czosnek ząbki 4 sztuki
papryka mielona 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
miód 1 łyżka
olej 4 łyżki
sól 1 szczypta
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek z grilla

Mięso najlepiej jak jest w dłuższym kawałku kroimy na plastry ok. 1 1/2 cm grubości. Oprószamy solą pieprzem i pieprzem ziołowym. Mięso mieszamy wcierając przyprawy. Czosnek miażdżymy i łączymy z olejem, miodem i papryką. Wykładamy na mięso i obtaczamy je w marynacie. Odstawiamy na 2-3 godz do lodówki (można na dłużej). Wyjmujemy z lodówki na ok. 15-20 min przed grillowaniem. Grillujemy z obu stron na dość mocno rozgrzanym grillu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak