Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek wędzony w domowej wędzarni

5.0
(95)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1 kilogram
woda 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 60 gramów
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Owoc jałowca cały Prymat 6-8 sztuk
czosnek 3 ząbki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2-3 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek wędzony w domowej wędzarni

Boczek myjemy (ja podzieliłam na 2 kawałki). Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól peklową, przeciśnięty czosnek, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe, pieprz i owoce jałowca - mieszamy. Wkładamy boczek i odkładamy w zimne miejsce na około 4-5 dób.

Następnie wyciągamy boczek i osuszamy go przez kolejną dobę. Boczek nabijamy na hak i wędzimy w temperaturze około 60-70 stopni przez około 7 godzin. Po tym czasie przekładamy boczek do wody o temperaturze 80 stopni i parzymy przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ghost 11.12.2018 10:58
60 gramów soli peklowej na 1 kilogram boczku?! Jaka to sól? Jakiej firmy? Co to za mieszanka? Sole pwklowe które kupuję, zawsze są liczone na 5 kilogramów lub na 2,5 kilograma mięsa! Wychodzi około 20 gramów na kilogram! Uważajcie z tą solą peklową, bo to trucizna i trzeba ją dawkować w przemyślany sposób.
Posolony 08.11.2022 05:01
Trzeba czytać listę składników. Sól peklowa dzisiaj często - ale nie zawsze - oznacza, że jest bez dodanego jodu. Oczywiście jeśli ktoś widzi, że jest dodana saletra to trzeba podjąć decyzję czy chcemy iść tak daleko. Ja robię boczek z czystej soli kamiennej.
Kasnaj 06.04.2015 19:31
wędzonka wygląda cudownie
dollce 02.04.2015 09:55
Wygląda cudownie
iziona 01.04.2015 19:20
Domowe jest najlepsze na sam widok człowiek wie, ze to jest pyszne :)
Konczi 01.04.2015 11:04
:) miło czyta się Wasze komentarze ... Tak się zastanawiam tylko czy do świąt coś z wędzonek zostanie .... ???
dodi 01.04.2015 09:35
domowy zawsze na pierwszym miejscu
Malinka 01.04.2015 09:28
Tym boczkiem zapachniało aż u mnie :)
ben-ka 01.04.2015 09:18
Już czuję ten zapach !:)
Magdalena Rysińska 01.04.2015 06:44
W takich chwilach, widząc takie zdjęcie, chciałoby się mieć swój kawałek ziemi i wędzarnię.
misia53 31.03.2015 22:34
o rany!, ja go chcę.....
Sroczka 31.03.2015 21:15
Pyszna wędlinka do chlebka.
Hrabina w kuchni 31.03.2015 21:08
Konczi...masz szczęście, że przez monitor nie można nic zwędzić...bo już nie miałabyś tego boczku :)
Beatris 31.03.2015 21:08
Tak właśnie wygląda prawdziwy wędzony boczek, po prostu przepysznie:)
Katarzyna59 31.03.2015 21:06
domowa wędlinka najlepsza
wwwiolka 31.03.2015 20:36
Bardzo fajny przepis.
cukiereczek 31.03.2015 20:06
pachnący,świeży,smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak