Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek w glazurze

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 7 ząbków
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
BEJCA
miód prawdziwy 2 łyżki
musztarda 1 łyżka
ketchup 1 łyżka
olej roślinny 1 łyzka
czosnek 2 ząbki
boczek 1,5-2 surowy bez kości
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek w glazurze

Boczek myję osuszam nacieram na całości solą i pieprzem,czosnek obieram przeciskam przez praskę,nacieram nim mięso,zawijam boczek w rulon owijam grubą bawełnianą nicią. Bejca: Do miseczki wlewam płynny miód,dodaję ketchup i musztardę,olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,dodaję sól oraz pieprz mieszam dokładnie-bejca powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.Odstawiam na 10 minut aby składniki się przegryzły.I tak powstałą bejcą smaruję mięso.Odstawiam na 1 godzinę do lodówki po czym wyjmuję,i ułożone mięso w naczyniu żaroodpornym wkładam do nagrzanego do 200*c piekarnika na 15 minut następnie mięso przykrywam pokrywą od naczynia zmniejszam temp do 180*c i piekę do momentu aż mięso będzie miękkie około 1,5-2 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 17.02.2014 10:35
jak ja lubię domowe mięcha
Edith85 07.01.2014 09:42
aż ślinka cieknie...
Anna169Hosz 06.01.2014 21:51
Niech ci na "wiecznej diecie" mówią co chcą, ale nie ma nic lepszego niż pieczony boczek :)
Izabela77 06.01.2014 20:01
Uwielbiam takie jedzonko;)
Anna133 06.01.2014 18:23
domowe smakołyki najlepsze
2milutka 06.01.2014 17:41
mysza ..ja miałam sarepską
Piotr-21 06.01.2014 17:15
bardzo dobry
Olga_SK 06.01.2014 16:55
Apetyczne mięsko :)
Zdzisław 06.01.2014 16:49
dla mnie smacznie podano
Milka100 06.01.2014 16:44
pyszny ten boczek
Barbara/zuza22_85 06.01.2014 16:38
ale apetyczny
bogusia19 06.01.2014 16:14
musi być dobry
mysza666 06.01.2014 16:08
Pycha mięcho ;)Lepiej pasuje musztarda delikatna typu sarepska, czy ostra np rosyjska?
Rycerz
Rycerz 06.01.2014 16:07
Ciekawy przepis
maciek7 06.01.2014 15:58
przepyszny
krystyna330 06.01.2014 15:53
ale pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak