Boczek rolowany z papryką i porem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek surowy

    1200 g
  • por (biała część)

    1 duża sztuka
  • papryka czerwona

    1 duża sztuka
  • sól

    2 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę na boczku nacinamy w kratkę.
Płat boczku nacieramy solą, czosnkiem, pieprzem, przekładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin.
Po tym czasie boczek wyjmujemy, rozkładamy na desce i posypujemy od wewnętrznej strony majerankiem.
Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w cienkie podłużne paski i układamy na płacie w poprzek.
Całość ciasno zwijamy, nacieramy dwoma rodzajami papryki i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 2 godzin.
Violcia
Boczek musi być ze skórką. Wytopiony tłuszcz i powstałą galaretkę przełożyłam do słoika - doskonałe smarowidło na kanapki!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 05.05.2015 19:31
ślinka leci na widok tak pysznego mięska
barbara11561 05.05.2015 12:08
pyszne mięsko
mirosława4 05.05.2015 12:05
apetyczny ten boczuś :)
Asik32 05.05.2015 11:08
lubię tak przyrządzony boczek:)
Małgorzata Pin 05.05.2015 11:06
Pyszne i smakowite roladki.
Franciszek 05.05.2015 10:11
wygląda super
Ewelina1991 05.05.2015 09:41
pyszny boczek
Aleksandra/Olcia 05.05.2015 09:34
smakowity na kanapki
paulette17 05.05.2015 09:26
Pięknie wygląda rolada :)
Anna169Hosz 05.05.2015 09:21
Cudny, aż się poplułam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat