Boczek rolowany z czosnkiem i ziołami

Boczek rolowany z czosnkiem i ziołami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chudego surowego boczku bez żeber

    15 kg
  • czosnku

    6 - 7 ząbków
  • suszonej mięty

    1/2 łyżeczki
  • szałwii

    1/2 łyżeczki
  • cząbru

    1/2 łyżeczki
  • bazylia świeża

    1/2 łyżeczki
  • majeranku

    1/2 łyżeczki
  • oliwy

    1 łyżka
  • białego wytrawnego wina

    1 łyżka
  • soli

    1 łyżeczka
  • pieprzu

    1/4 łyżeczki
  • bulion

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek utrzeć z solą, wymieszać z pieprzem, oliwą, winem i pokruszonymi ziołami.
umyty i osuszony boczek bardzo dokładnie natrzeć przygotowaną pastą, ciasno go zrolować, owinąć folią dopieczenia i 7 - 10 godzin trzymać w chłodnym miejscu.
Następnie boczek ułożyć w formie
do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i piec około 90 minut, skrapiając często bulionem.
pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby boczę się nam pięknie
zrumienił.

Podawać go możemy i na gorąco i na zimno, z chrzanem albo ostrymi sosami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olaa 05.10.2011 08:50
smaczny
Mysiunia 09.09.2010 13:35
http://mistrzkuchni.pl/przepis-boczek-rolowany-z-czosnkiem-i-ziolami-2198.html składniki i sposób przyrządzania ten sam, a użytkownik który dodal to ma inny login niz twoj?
mehia 10.06.2010 08:52
apetyczny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat