BOCZEK ROLOWANY WĘDZONY

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól

  • boczek

    2 surowy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - BOCZEK ROLOWANY WĘDZONY foto
Surowy oczyszczony boczek umieszczamy w solance na 24 h. Solankę wykonujemy według własnego smaku. Ja do wody dodaję tyle soli aby po jej rozpuszczeniu surowe jajko wypłynęło na powierzchnię. Jeśli ktoś lubi mniej wyrazisty smak to wtedy należy dolać trochę wody. Dodajemy także ok. 20 ziaren ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych.
Krok 2 - BOCZEK ROLOWANY WĘDZONY foto
Po 24 h wyjmujemy boczek z zalewy, płuczemy go i rolujemy mocno okręcając sznurkiem wędzarniczym lub mocną dratwą.
Krok 3 - BOCZEK ROLOWANY WĘDZONY foto
Po zrolowaniu możemy przystąpić do wędzenia. Drewnem którego używam jest dąb lub olcha oraz na koniec wędzenia jałowiec nadający mięsu piękny kolor i smak. Wędzarnię należy nagrzać i powiesić na haku boczek. Wędzimy ok 4,5 godziny lecz jest to uzależnione od grubości boczku. Jeśli jest cieńszy możemy wędzić krócej jeśli grubszy dłużej. Sprawdzamy czy mięso jest dobrze wywędzone poprzez wbicie patyczka do szaszłyków. Jeśli wchodzi łagodnie to znak że wszystko jest gotowe. Jeśli chodzi o jałowiec to ja dodaję go na godzinę przed końcem wędzenia.

Życzę smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 11.04.2014 13:09
fajniuchny pomysł
MarchiochaKucharzy 22.11.2013 12:30
świetny pomysł!
Magda60 21.11.2013 22:13
swietny boczus wyszedl
dodi 21.11.2013 13:52
super boczuś
Natasza Edyta 03.06.2012 10:51
ja to mam najwiekszy problem z zakupem ladnego miesa ;/
ziutula 28.01.2012 12:27
taki boczek to rarytas....
Mysiunia 23.01.2012 18:37
rewelacyjny! istne cudo:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat