Boczek rolowany pieczony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    ok 4 łyżki
  • świeże liście laurowe

    7 sztuk
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • Czosnek suszony Prymat

    ok 3 łyżki
  • boczek

    1 surowy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Boczek rolowany pieczony foto
Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie z obu stron ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Liście laurowe myjemy, gnieciemy i układamy w symetrycznych odstępach na mięsie.
Krok 2 - Boczek rolowany pieczony foto
Boczek rolujemy i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Odstawiamy na min 12h do lodówki. Po tym czasie boczek rozwijamy i wyjmujemy z niego liście laurowe. Ponownie dokładnie rolujemy i zawiązujemy mocno sznurkiem żeby boczek się nie rozwinął.
Krok 3 - Boczek rolowany pieczony foto
Wkładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 140stopni C. Wkładamy boczek i pieczemy 1godz. Po tym czasie rozcinamy rękaw i zwiększamy temperaturę do 200stopni C. Pieczemy jeszcze 10min aż boczek się zarumieni.
Podawać według uznania. Na ciepło, na zimno, z sosem lub jako dodatek do chleba.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 13.04.2014 19:32
zapowiada się pyszne jedzenie, boczek wygląda znakomicie
Katarzyna59 08.02.2014 13:14
pyszny boczek
Wacław 06.01.2014 13:00
po prostu pychaaaaaa !
Laila2786 15.12.2013 15:23
wygląda pysznie
gosia56 23.11.2013 13:38
pyszny boczuś
Aannkaa82 23.10.2013 20:03
Uwielbiam boczek, obojetnie jaki :). Twój wygląda bardzo zachecajaco.
RenataZ-et 25.09.2013 22:42
bardzo fajny pomysł
Malinka 21.08.2013 19:50
Wygląda bardzo apetycznie!
Beatris 25.07.2013 10:47
Przepysznie się zapowiada.
caralajna 20.06.2013 14:00
chyba bardzo męskie danie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat