Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony z cebulą i białym winem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

boczek surowy 1,2-1,5 kg
wino białe wytrawne 70 ml
ząbki czosnku 4 sztuki
cebula 2 sztuki

Przyprawy

Majeranek suszony Prymat 1,5 łyżki
sól 2,5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
papryka mielona 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki

Porada

Po upieczeniu, przed krojeniem należy odczekać z 10 minut. (Dzięki temu - w mięsie pozostaną soki, co sprawi, że pozostanie ono soczyste.)

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony z cebulą i białym winem

Kroki postępowania

1
Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Boczek pieczony z cebulą i białym winem foto
2
Natomiast czosnek obrać i pokroić w słupki.
Krok 2 - Boczek pieczony z cebulą i białym winem foto
3
Boczek umyć i osuszyć.
Krok 3 - Boczek pieczony z cebulą i białym winem foto
4
Mięso dokładnie natrzeć mieszanką przypraw.
Krok 4 - Boczek pieczony z cebulą i białym winem foto
5
Następnie naszpikować czosnkiem.
(Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku.)
Krok 5 - Boczek pieczony z cebulą i białym winem foto
6
Mięso przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 6 - Boczek pieczony z cebulą i białym winem foto
7
Po tym czasie całość ułożyć na blasze lub naczyniu żaroodpornym i obłożyć cebulą pokrojoną w piórka.
Krok 7 - Boczek pieczony z cebulą i białym winem foto
8
Wszystko razem podlać winem i przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie).
Krok 8 - Boczek pieczony z cebulą i białym winem foto
9
Piec około 1,5-2 h w temperaturze 180 stopni.
(W czasie pieczenia, gdy z boczku nie wytopi się zbyt wiele tłuszczu - należy go podlać odrobiną wody lub dodatkową porcją alkoholu.)
Krok 9 - Boczek pieczony z cebulą i białym winem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.02.2017 00:01
Pod mój smak.
berys18 19.08.2016 11:22
przepysznie wygląda
Diana Rusiłowicz 15.08.2016 00:22
Racja i dziękuję :)
sezamek 14.08.2016 16:05
Pyszne mięsko :)
2milutka 14.08.2016 15:25
Jaki apetyczny!
Maridka19 14.08.2016 13:27
Nie ma jak domowy :) Pysznie wygląda :)
bertpvd 14.08.2016 11:36
rewelacja !
Agnieszka-87-25 14.08.2016 11:20
ale pysznosci
ben-ka 14.08.2016 09:43
Już czuję ten zapach.....................
ilka01 14.08.2016 09:08
pyszności :)
cukiereczek 14.08.2016 07:05
soczysty smaczny
Diana Rusiłowicz 14.08.2016 02:24
Podsyłam...;)
Diana Rusiłowicz 14.08.2016 02:24
Polecam z winkiem :)
Diana Rusiłowicz 14.08.2016 02:23
Polecam, jest pyszny :)
Diana Rusiłowicz 14.08.2016 02:22
Troszkę wpływa na ulepszenie smaku. Pycha!
norweska20 13.08.2016 23:50
chętnie bym zjadła
Iwusia 13.08.2016 23:36
ooo tak :) takie pyszności to ja lubię
Renataj 13.08.2016 23:33
Uwielbiam domowy boczek pieczony ale podobnie jak poprzedniczki z winem jeszcze nie piekłam.
MałaMi89 13.08.2016 23:29
Mój Mąż (dla którego boczek to najlepszy rarytas) byłby zachwycony! Ale w winie pieczonego jeszcze nie próbował ;)
SzczyptaChili 13.08.2016 23:23
Też dziś piekłam domowy boczek :) Najlepszy ze świeżym pieczywem , musztardą i ogórkiem konserwowym lub kiszonym :) Taki z cebulą piekłam już nie raz ale wino to nowość :)
Janina 13.08.2016 23:14
Pyszności;))
Łukasz15 13.08.2016 23:01
Bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak