Boczek pieczony z białym winem i tymiankiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białe wino

    250ml
  • boczek

    2kg ze skórą
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skórę boczku nacinamy w kwadraty nacieramy solą i pieprzem czarnym na blachę układamy 4 główki czosnku(nieobranego) przekrojonego na pół na czosnek kładziemy kilka łodyg tymianku układamy boczek skórą do góry polewamy oliwą z oliwek i białym winem pieczemy ok 2godz w temp. 180c.Upieczony boczek przekładamy do naczynia przyciskamy pokrywką i dodatkowo obciążamy wstawiamy do lodówki na 6godz.Następnie kroimy na porcje, robimy sos z wywaru który został z pieczenia.Porcje boczku przed podaniem podsmażamy na patelni przykrywając folią aluminiową

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat