Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony w tahini

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek surowy 1,5-2 kg
sos sojowy jasny 3 łyżki
sos sojowy ciemny 1 łyżka
tahini pasta sezamowa 4 łyżki
sok z cytryny 1 szt
sok z limetki 1 szt
sól do smaku

Porada

Boczek serwujemy z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami wraz z sosem, który powstał w takcie pieczenia i ulubioną sałatką.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w tahini

Boczek myjemy, osuszamy i ostrym nożem nacinamy skórę tworząc kratkę.

Boczek lekko solimy. W naczyniu żaroodpornym mieszamy pastę sezamową z sosami sojowymi sokami z cytryny i limonki. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy boczek, ale tak, aby skóra boczku nie dotykała marynaty.

Mięso marynujemy przez noc w lodówce. Na dwie godziny przed pieczenie wyciągamy je z lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy boczek ( przykryty folią ) przez 2 godziny, następnie folię ściągamy piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy boczek jeszcze 30-45 minut, aż do uzyskania bosko chrupiącej skórki.

Upieczony boczek odstawiamy na 15 minut, aby soki w mięsie się równomiernie rozłożyły, a później kroimy w plastry.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak