Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony w piwie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek 1,5 kg (chudy)
ząbki czosnku 5 szt (posiekane)
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt (pokruszone)
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 5 łyżek
sok z pomarańczy 1/2 szt
piwo jasne 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w piwie

Wszystkie składniki, oprócz piwa, wymieszałem. Tak przygotowaną mieszanką natarłem boczek, wstawiłem do lodówki na noc.

Boczek ułożyłem na dużej blasze i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piekłem około trzech godzin, co jakiś czas polewając piwem. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryłem folią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.03.2016 09:54
moje smaki ,pyszny boczuś ;-)
Franciszek 28.03.2016 20:57
Dobra propoozycja
olkaaa 28.03.2016 20:04
bardzo lubię
Aleksandra/Olcia 28.03.2016 18:34
apetyczny,a do tego chrzan z jabłkiem
norweska20 28.03.2016 18:06
męska propozycja ...coś apetycznego dla męża :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak