Boczek pieczony rolowany

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    1,2 kg
  • sól do smaku

  • czosnek ząbki

    4
  • Majeranek suszony Prymat

  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Boczek pieczony rolowany foto
Boczek umyć, osuszyć. Czosnek obrać, rozgnieść, rozetrzeć z solą i tym natrzeć mięso.
Krok 2 - Boczek pieczony rolowany foto
Całość posypać majerankiem.
Krok 3 - Boczek pieczony rolowany foto
Zwinąć w roladę od dłuższego boku. Związać sznurkiem. Zawinąć w lnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na trzy dni.
Krok 4 - Boczek pieczony rolowany foto
Następnie ułożyć boczek w blaszce (lub rękawie do pieczenia). Delikatnie podlać wodą, wrzucić kilka ziaren jałowca i piec w 180 stopniach przez ok. godzinę.
Krok 5 - Boczek pieczony rolowany foto
Wystudzić. Pokroić w plastry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stokrotka 22.04.2014 22:44
pyszne mięso!
Megg 22.04.2014 21:05
pyszności!!! :-)
Gracer 22.04.2014 19:34
takie mięsko to ja lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat