Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek "pieczony" na patelni.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej do smażenia wg potrzeby
Papryka ostra mielona Prymat wg uznania
sól wg uznania
pieprz prawdziwy wg uznania
majeranek wg uznania
boczek 1 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek "pieczony" na patelni.

Na patelnię kładziemy boczek ( bez żeber, dość cienki i bez skóry) stroną, z której została odcięta skóra, wierzch oprószamy sola i papryką, podpiekamy, aż spód się zarumieni. Następnie, obracamy boczek na druga stronę i teraz, wierzch (i nieco boki) solą, pieprzem prawdziwym i majerankiem. Znów spód rumienimy. Pieczemy/smażymy na średnim ogniu. Można na początku podsmażania każdej ze stron, na krótko przykryć. Na koniec, jeszcze raz odwracamy na pierwszą stronę i już tylko krótko trzymamy na ogniu.

Boczek ma chrupiącą "skórkę"
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 02.08.2012 22:49
apetycznie przypieczone
adelajda 15.07.2012 07:58
muszę wypróbować ten przepis !
Honorata1 13.07.2012 14:41
aż ślinka cieknie:)
Andzia1977
Andzia1977 07.07.2012 22:07
super
Adamorek 15.06.2012 23:36
świetnie wygląda
Betka 13.05.2012 14:50
pięknie wygląda;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak