Boczek "pieczony" na patelni.

Boczek "pieczony" na patelni.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej do smażenia

    wg potrzeby
  • papryka ostra

    wg uznania
  • sól

    wg uznania
  • pieprz prawdziwy

    wg uznania
  • majeranek

    wg uznania
  • boczek

    1 chudy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelnię kładziemy boczek ( bez żeber, dość cienki i bez skóry) stroną, z której została odcięta skóra, wierzch oprószamy sola i papryką, podpiekamy, aż spód się zarumieni. Następnie, obracamy boczek na druga stronę i teraz, wierzch (i nieco boki) solą, pieprzem prawdziwym i majerankiem. Znów spód rumienimy. Pieczemy/smażymy na średnim ogniu. Można na początku podsmażania każdej ze stron, na krótko przykryć. Na koniec, jeszcze raz odwracamy na pierwszą stronę i już tylko krótko trzymamy na ogniu.

Boczek ma chrupiącą "skórkę"
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jasiek

02.08.2012 22:49
apetycznie przypieczone

adelajda

15.07.2012 07:58
muszę wypróbować ten przepis !

Honorata1

13.07.2012 14:41
aż ślinka cieknie:)

Andzia1977

07.07.2012 22:07
super

Adamorek

15.06.2012 23:36
świetnie wygląda

Betka

13.05.2012 14:50
pięknie wygląda;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat