Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BOCZEK PIECZONY MARYNOWANY W CYDRZE

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Marynata

cydr 300 ml
papryczka chili 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
czosnek 2 ząbki

Mięso

boczek 1,2 kg
czosnek 8 ząbków
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
smalec 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: BOCZEK PIECZONY MARYNOWANY W CYDRZE

Najpierw należy przygotować marynatę do naczynia wlać cydr dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili,rozgniecione za pomocą noża ząbki czosnku i kulki ziela angielskiego oraz połamane na kawałki liście laurowe.Boczek oczyścić,umyć i osuszyć tak przygotowany boczek włożyć do marynaty z cydru i odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny.Następnego dnia wyjąć boczek z marynaty osuszyć i usunąć resztki przypraw.Naszpikować boczek ząbkami czosnku natrzeć solą i pieprzem a następnie zwinąć i związać bawełnianą nitką odstawić jeszcze na godzinę w chłodne miejsce.Ułożyć boczek na blaszce do pieczenia posmarowanej smalcem.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 06.06.2014 23:22
pięknie wygląda i musi wyjątkowo smakować
Czarnula87 04.06.2014 20:19
robię taki sam
kasienka23 04.06.2014 18:08
to jest danie dla mnie :) ekstra!
IwonaDD 04.06.2014 16:32
rewelacja!!!!!!
Lidzia 04.06.2014 15:56
Uwielbiam pieczony boczek.
adelajda 04.06.2014 13:23
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak