Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony do chlebka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1,5 kg
Sól ziołowa jodowana Prymat 2 łyżeczki
cząber 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
czosnek ząbki 6 sztuk
majeranek 1 łyżeczka
olej 6 łyżek

Porada

Pyszna, domowa wędlina. Wspaniale smakuje ze świeżym chlebem i chrzanem lub musztardą. Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy dobrze wystygnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony do chlebka

1. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Nożem robimy nacięcia i wciskamy w nie przekrojone na pół ząbki czosnku. Dokładnie nacieramy solą ziołową i pieprzem.

2. Cząber, kminek, tymianek i majeranek mieszamy z olejem. Wrzucamy boczek i dokładnie nacieramy marynatą. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.

3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 60-70 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 02.11.2016 00:18
lubię taki boczuś na kanapki, ale mi smaka zrobiłaś :) mmmm :)
Franciszek 25.10.2016 00:27
pyszny boczek
Łukasz15 24.10.2016 22:47
Uwielbiam taki boczek
Linka2107 24.10.2016 22:21
super boczuś :)
MAR3STA 24.10.2016 21:20
pyszny boczuś
Renataj 24.10.2016 21:15
Wspaniale się prezentuje :)
Motorek 24.10.2016 19:42
uwielbiam takie wędlinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak