Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji)

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 0,7 kg
cebula biała 4 sztuki
grzyby suszone 2 dag
olej roślinny 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do zup 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 sztuk
woda 4 szklanki

Porada

Sami wiecie , że taki zwykły boczuś upieczony w domu jest smaczniejszy od najdroższej kupnej wędliny. Od dawna mięsa nie tyle piekę co duszę w garnku..Po pierwsze mięso rozpływa sie w ustach.Po drugie mogę zrobić w ten sposób nawet mały kawałek.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji)

Przygotować marynatę z łyżki oleju, papryki mielonej, majeranku, mielonego pieprzu, przyprawy warzywnej ,połowy przyprawy do zup.
Od boczku odciąć skórę ( można zostawić ale mnie skóra przeszkadza) i natrzeć marynatą wcierając ją mocno w mięso. Ułożyć w zamykanym pojemniku i zostawić w lodówce na minimum 12 godzin obkładając zielem angielskim , liściem laurowym i pieprzem ziarnistym.
Zalać szklanką gorącej wody grzyby.
Pokroić cebulę i zeszklić na reszcie oleju w garnku o grubym dnie.
Rozsunąć cebulę i obsmażyć na rumiano boczek ze wszystkich stron .
Do boczku z cebulą przelać grzyby z wodą w której się moczyły. Dolać resztę wody i przyprawy do zup. Zagotować .Zmniejszyć gaz i dusić do miękkości mięsa .
Wyjąć i wyluzować kości.
* Sos powinien odparować do objętości ok. 1,5-2 szklanek.
**Mięso powinno wystygnąć zanim zaczniemy go kroić ale nie znam takiego który by wytrzymał i nie spróbował na ciepło ( ja biorę plaster gorącego mięsa , kawałek chleba lub bułki , trochę sosu do maczania , musztardę lub chrzan , korniszonka i sprawdzam czy na pewno dobrze mi się boczek upiekł ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 06.11.2015 19:11
taki lubię
Kasiaaa 10.05.2015 11:03
Smakowicie wygląda :)
endzi
endzi 07.05.2015 18:38
Pychotka uwielbiam taki boczus!
Ewa Regenczuk
Ewa Regenczuk 05.05.2015 09:07
Pychotka,uwielbiam własne potrawy przygotowane we własnej kuchni,przyprawione moją ręką,bo wtedy mam pewność co do tych potraw daję no i oczywiście bez konserwantów,świeżutkie ,a wtedy smakująąąąąa,mniam
Ada-Gaba 31.10.2014 21:23
pyszne mięsko
IZABELA29 05.06.2014 08:42
mój tata by takiego mięcha nie odmówił...
iziona 04.06.2014 21:13
Narobiłaś mi takiej ochoty, ze jak mi do jutra nie przejdzie to pierwsze kroki kieruję do sklepu po boczek :)
BernadettaP 04.06.2014 20:19
Ależ pyszności. Mimo tych kalorii z chęcią bym pochłonęła spory kawałek :D
Krzysztof15 04.06.2014 19:51
pyszny boczus
Patriszja
Patriszja 04.06.2014 18:48
moi rodzice taki robią :)
Konczi 04.06.2014 18:15
świetnie wygląda
Lidzia 04.06.2014 17:25
Same pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak