Boczek pieczony.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

  • czosnek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
* 2 kg chudego boczku surowego
* 3 cebule
* 1 główka czosnku
* 1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny
* 1 płaska łyżka czosnku granulowanego

* 2-3 czubate łyżki majeranku
* 2-3 łyżki czerwonej papryki słodkiej w proszku
* 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
* 1 płaska łyżka przyprawy Kucharek

Boczek umyć, osuszyć.Jeśli mamy bardzo duży płat podzielmy go na dwie części. Cebule kroić w półplastry lub wiórki. Czosnek drobno posiekać.
Boczek natrzeć czosnkiem i przyprawami, obłożyć cebulą i odstawić do lodówki na min. kilka godzin a najlepiej doprawić dzień wcześniej.
Na środku płatów boczku układać cebulę, która obkładaliśmy mięso, zwijać rolady. Obwiązać dratwą, aby nadać im zgrabny kształt.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec co pewien czas przewracając, aby zarumienił się ze wszystkich stron. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do ok. 2 godzin włącznie. Można podawać na gorąco lub na zimno, jako wędlinę do pieczywa. Np. z chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna108 21.03.2012 08:07
coś dla mojego taty
Justa32 06.12.2011 14:10
smaczne!!!
Renataj 20.11.2011 00:44
Cudownie Ci wyszedł.Niby robię podobnie jak Ty, niby mocno związuję dratwą a jednak po upieczeniu jakoś mi się rozpada.
maryśka 06.10.2011 15:24
super
ZEWA 29.04.2011 09:58
pycha boczuś
misia53 22.02.2011 00:51
Pięknie ci wyszedł.
Sarenka 21.02.2011 19:46
Pachnialo pewnie w calym domu - apetyczne!
Misiek1 20.02.2011 09:16
uwielbiam taki boczek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat