Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Boczek wieprzowy 2 kg
sól i pieprz
majeranek
czosnek 4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony

Kroki postępowania

1
Umyty i osuszony boczek doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Skórę boczku nacinamy. Obrane ząbki czosnku dzielimy na połówki. Na mięsie robimy dziurki nożem i wbijamy w nie czosnek. Mięso z każdej strony obsypujemy majerankiem.
Krok 1 - Boczek pieczony  foto
2
Odstawiamy na godzinę do lodówki. Układamy na blasze i pieczemy z każdej strony po 35 w 150 stopniach. Po tym czasie przekładamy boczek skórą do góry. Podkręcamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, żeby skórka ładnie się podpiekła.
Krok 2 - Boczek pieczony  foto
3
Odstawiamy do wystygnięcia. Idealny na kanapki z musztardą lub chrzanem.
Krok 3 - Boczek pieczony  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2015 00:25
Zawsze dobry.
gosia561 29.09.2015 17:20
wspaniały taki wypieczony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak