Boczek pieczony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Boczek wieprzowy

    2 kg
  • sól i pieprz

  • majeranek

  • czosnek

    4 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Boczek pieczony  foto
Umyty i osuszony boczek doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Skórę boczku nacinamy. Obrane ząbki czosnku dzielimy na połówki. Na mięsie robimy dziurki nożem i wbijamy w nie czosnek. Mięso z każdej strony obsypujemy majerankiem.
Krok 2 - Boczek pieczony  foto
Odstawiamy na godzinę do lodówki. Układamy na blasze i pieczemy z każdej strony po 35 w 150 stopniach. Po tym czasie przekładamy boczek skórą do góry. Podkręcamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, żeby skórka ładnie się podpiekła.
Krok 3 - Boczek pieczony  foto
Odstawiamy do wystygnięcia. Idealny na kanapki z musztardą lub chrzanem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.09.2015 00:25
Zawsze dobry.
gosia561 29.09.2015 17:20
wspaniały taki wypieczony

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat