Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek paprykowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1,5 kg , bez skóry
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
Zalewa:
woda zimna
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 sztuk
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżki
sól 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Porada

Dzięki długiemu leżakowaniu w zalewie oraz w przyprawach boczek wychodzi soczysty , delikatny i mocno paprykowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek paprykowy

Kroki postępowania

1
Składniki zalewy połączyć razem , włożyć boczek , odstawić na 24 h do lodówki.
Krok 1 - Boczek paprykowy foto
2
Wyjąć mięso , osuszyć na ręczniku papierowym , od środka oprószyć mięso słodką , ostrą , wędzoną papryką oraz przyprawą do wieprzowiny.
Krok 2 - Boczek paprykowy foto
3
Zwinąć boczek w rulon , związać nicią wędliniarską.
Ponownie oprószyć z każdej strony paprykami i przyprawą do wieprzowiny.
Krok 3 - Boczek paprykowy foto
4
Zawinąć szczelnie w folię aluminiową , odstawić do lodówki na 12h.
Piekarnik nagrzać do 200 st piec mięso nie odwijając z foli 1,5 h.
Wyjąć z piekarnika , pozostawić w foli do ostudzenia.
Krok 4 - Boczek paprykowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 02.06.2017 11:31
super pomysł
IZABELA29 24.01.2017 10:07
Bardzo smaczny
dollce 03.01.2016 17:22
Pyszności ;)
SzczyptaChili 03.01.2016 12:53
Dziękuję :)
ben-ka 03.01.2016 09:56
Lubię takie swojskie wędliny.
Marta Ryżek-Kalkowska 02.01.2016 23:19
Wygląda smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak