Boczek na kanapki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek surowy

    ok. 1 kg
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    3 ząbki

marynata

  • oliwa

    1-2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • ziele angielskie

    3-4 ziarenka
  • liść laurowy

    2-3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do oliwy dodajemy majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy i paprykę ( ja dodałam paprykę w płatkach), mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy boczek i zostawiamy na min. 4 godz.
Boczek przekładamy do naczynia, obkładamy na około ćwiartkami cebuli i czosnku.
Pieczemy ok. 1 godz w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 16.08.2015 20:12
ale pyszny boczuś ... do tego chlebuś i musztarda... i jestem kupiona :)
DorotaZ 16.08.2015 19:34
Fantastycznie wygląda
Damiano 16.08.2015 15:04
bardzo dobry
Anna169Hosz 16.08.2015 12:31
Smaczny boczek... odrobinka do chlebka na pewno nie zaszkodzi:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat