Boczek na kanapki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    3-4 ząbki
  • majeranek

    1 łyżka
  • cząber

    1 łyżka
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • boczek

    0,5 surowy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek umyć i osuszyć, rozłożyć na desce. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z majerankiem, cząbrem, solą oraz pieprzem. Natrzeć mięso z obu stron, ciasno zawinąć w rulon. Owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na około dobę. Po tym czasie boczek wyjąć z foli, obwiązać sznurkiem i włożyć do rękawa do pieczenia (można również upiec w folii, w której leżakował. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160st około 45 minut, po tym rozciąć rękaw i piec jeszcze kilkanaście minut w 200st aż się zarumieni. Wyłączyć piekarnik, zostawić boczek do ostygnięcia. Zimny pokroić w cienkie plastry i podawać jako wędlina.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 04.12.2013 11:54
bardzo apetyczny ten boczuś :-)
Adam/ZUB3R 25.10.2013 19:29
smaczny boczuś
Alex_M 25.10.2013 14:12
fajnie :) ja lubię go z ćwikłą albo musztardą :)
Mysiunia 25.10.2013 12:01
Moja mama też taki robi :) najlepiej smakuje z dodatkiem sałatki jarzynowej :)
kate.500 16.10.2013 21:33
pyszny boczus
Seba 12.10.2013 10:59
bardzo smaczny
Wafelek2601 21.06.2013 19:26
Lubię taki domowy boczek
IwonaKa 02.06.2013 16:57
świetny boczek,bardzo lubię na kanapki z musztardą
kuklik 19.04.2013 15:17
rewelacja do chleba
RenataZ-et 07.04.2013 18:41
przepyszny jest taki boczek do pieczywa-mniammm :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat