Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek na kanapki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek 1 kg
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 5 ziarenek
rozmaryn 3 szczypty
majeranek łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek na kanapki

Boczek nacieramy pieprzem, rozmarynem, pieprzem cayenne. Wcieramy przyprawy i kładziemy boczek na rozgrzanej patelni. Obsmażamy na małym ogniu z każdej strony aż się zrumieni. Na stolnicy układamy dwie warstwy folii spożywczej. Przekładamy na nią boczek.

Obsypujemy solą, smarujemy musztardą. Wciskamy w mięso ziele angielskie i kładziemy liść laurowy. Posypujemy roztartym majerankiem. Ścisło i szczelnie owijamy folią i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy na średnim ogniu około godziny. Po tym czasie studzimy w wodzie i wyjmujemy. Odwijamy z folii i kroimy w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 13.09.2012 07:21
często piekę boczek, lubimy do chleba...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak