Boczek duszony z jabłkami i gruszkami, flambirowany śliwowicą

Boczek duszony z jabłkami i gruszkami, flambirowany śliwowicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    400 g
  • jabłka

    2 sztuki
  • gruszki

    2 sztuki
  • syrop klonowy

    40 ml
  • bulion drobiowy

    100 ml
  • masło

    40 g
  • śliwowica

    80 ml
  • pieprz czerwony

  • rozmaryn świeży

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek nacinamy od strony skóry w bardzo drobną kratkę, a następnie obsmażamy zaczynając od strony ze skórą na łyżce masła, aż do zrumienienia się skórki. Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i gruszki (ze skórką, bez gniazd nasiennych) i podlewamy syropem klonowym. Dodajemy czerwony pieprz, posiekany rozmaryn i tymianek. Całość podlewamy śliwowicą, podpalamy i flambirujemy, a następnie podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut. Boczek kroimy w plastry, podajemy z owocami, dekorujemy świeżym rozmarynem i czerwonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

staropolanka5

19.02.2016 08:50
smacznie wyglada

iziona

21.01.2016 18:46
Nie lubię połaczenia mięsa i owoców, ale to brzmi przepysznie

wwwiolka

21.01.2016 14:19
Bardzo fajny przepis.

Małgorzata92

21.01.2016 09:14
Bardzo mi się podoba ten przepis :)

RenataZ-et

21.01.2016 09:12
wygląda wspaniale!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat