Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek długo pieczony

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżego boczku 1,5 kg
( z kością lub bez )
duże cebule 2
sól do smaku
ostrej papryki 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek długo pieczony

Kroki postępowania

1
Boczek umyć i osuszyć. Natrzeć go według naszych upodobań smakowych solą i pieprzem i zostawić na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne na dnie posmarować masłem. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Połowę cebuli wysypać na dno naczynia żaroodpornego,
Krok 1 - Boczek długo pieczony foto
2
położyć na nią boczek. Potem posypać boczek papryką i majerankiem oraz resztą cebuli.
Krok 2 - Boczek długo pieczony foto
3
Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Boczek piec 3,5 godziny w temperaturze 140 stopni.
Krok 3 - Boczek długo pieczony foto
4
. Po upieczeniu zdjąć pokrywkę i wystudzić boczek a potem dodatkowo schłodzić w lodówce aby się go lepiej kroiło.
Krok 4 - Boczek długo pieczony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 19.08.2013 09:53
pyszny z musztardą !!!
Izabela77 19.07.2013 21:04
rewelacyjny boczek
Megg 19.07.2013 20:49
wspaniały boczuś
Mniam 19.07.2013 20:44
Smakowicie wygląda taki boczuś.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak