"bociany" z pieczarkami, porem i cebulą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • por

    1 duży
  • pieczarki

    80 dag
  • smalec

    4 łyżki
  • woda

    3 szklanki
  • mąka

    1,8 kg
  • sól i pieprz

    do smaku
  • papryka konserwowa

    1 mały słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
Papryke kroimy w kostkę.
Krok 2 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
pora płuczemy, drobno kroimy
Krok 3 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Podobnie robimy z cebula.
Krok 4 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
Masę ziemniaczaną i starą cebulę, mieszamy ze sobą, wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak. Dodajemy obrane, pokrojone pieczarki. Smazymy dalej.
Krok 5 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
wykładamy na talerz.
Krok 6 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
Mąkę z ciepłą wodą zagniatamy na ciasto. Dodajemy 2 łyżeczkę soli.
Powstałe ciasto dzielimy na cześci, podobnie jak na pierogi.Każdą z rozwałkowanych części musimy posmarować ostygnieta masą ziemniaczaną na całej długości i zwijamy w rulonik. Wykładamy czesc papryki i pora.
Krok 7 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
zwijamy w rulon.
Krok 8 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
Rulon dzielimy na cześci, tak by powstały "bociany" tak na szerokość około 4 cm, oczywiscie wg uznania.
Krok 9 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
wrzucamy do osolonej , wrzacej wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Botwinka 22.01.2014 15:53
Uwielbiam,robię czasami.Są bardzo pracochłonne.Takiej wersji nigdy nie jadłam.
mic 08.01.2014 10:32
Trochę nad nimi się czasu spędza, ale osobiście polecam tym, którzy nigdy nie jedli.
Pani Domu 07.01.2014 21:10
ciekawe te bociany
Adamorek 07.01.2014 20:27
ciekawy przepis
iwi 07.01.2014 20:18
Super przepis
treonina 07.01.2014 20:15
fajne proste danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat