Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"bociany" z pieczarkami, porem i cebulą

mic
2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 2 sztuki
por 1 duży
pieczarki 80 dag
smalec 4 łyżki
woda 3 szklanki
mąka 1,8 kg
sól i pieprz do smaku
papryka konserwowa 1 mały słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą

Kroki postępowania

1
Papryke kroimy w kostkę.
Krok 1 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
2
pora płuczemy, drobno kroimy
Krok 2 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
3
Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Podobnie robimy z cebula.
Krok 3 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
4
Masę ziemniaczaną i starą cebulę, mieszamy ze sobą, wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak. Dodajemy obrane, pokrojone pieczarki. Smazymy dalej.
Krok 4 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
5
wykładamy na talerz.
Krok 5 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
6
Mąkę z ciepłą wodą zagniatamy na ciasto. Dodajemy 2 łyżeczkę soli.
Powstałe ciasto dzielimy na cześci, podobnie jak na pierogi.Każdą z rozwałkowanych części musimy posmarować ostygnieta masą ziemniaczaną na całej długości i zwijamy w rulonik. Wykładamy czesc papryki i pora.
Krok 6 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
7
zwijamy w rulon.
Krok 7 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
8
Rulon dzielimy na cześci, tak by powstały "bociany" tak na szerokość około 4 cm, oczywiscie wg uznania.
Krok 8 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto
9
wrzucamy do osolonej , wrzacej wody.
Krok 9 - "bociany" z pieczarkami, porem i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 22.01.2014 15:53
Uwielbiam,robię czasami.Są bardzo pracochłonne.Takiej wersji nigdy nie jadłam.
mic 08.01.2014 10:32
Trochę nad nimi się czasu spędza, ale osobiście polecam tym, którzy nigdy nie jedli.
Pani Domu 07.01.2014 21:10
ciekawe te bociany
Adamorek 07.01.2014 20:27
ciekawy przepis
iwi 07.01.2014 20:18
Super przepis
treonina 07.01.2014 20:15
fajne proste danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak