Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bociany z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 5 sztuk
pieczarki 50 dag
mąka 2 kg
smalec 5 łyzek
woda 3 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bociany z pieczarkami

Przyprawy- sól, pieprz
Ciasto:
Łączymy mąkę wraz z ciepłą wodą na stolnicy i zagnatamy ciasto. Do ciasta dodajemy 2 łyżeczki soli.
Tak powstałe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obieramy, płuczemy pod wodą. Następnie za pomoca tartki ścieramy ja na tych malutkich oczakch. Dodajemy tak samo startą cebulę- sztuk 4. Na petelnie wykładamy smalec , na rozgzran wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy do niej starte ziemniaki z cebulą i smażymy. Smażymy w celu takim aby mianowicie ziemniaki posiadajace swój smak surowy go straciły. Doprawiamy solą i pieprzem, pieprzu troche wiecej by miały intensywniejszy smka.

Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy, doprawiamy do smaku dodajemy do ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy curry.

Każdą z podzielonych czesci kolejno rozwałkowywujemy i wykladamy farsz ziemniaczany.
Rozsmarowywujemy go na całej długośc. Zwijamy w rulon. Nasttępnie kroimy go w kawałeczki tak około 3-4-5 cm, wg uznania.
Bociany wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 30.11.2012 19:38
fajna nazwa,na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak