Bociany z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • cebula

    5 sztuk
  • pieczarki

    50 dag
  • mąka

    2 kg
  • smalec

    5 łyzek
  • woda

    3 szklanki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyprawy- sól, pieprz
Ciasto:
Łączymy mąkę wraz z ciepłą wodą na stolnicy i zagnatamy ciasto. Do ciasta dodajemy 2 łyżeczki soli.
Tak powstałe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obieramy, płuczemy pod wodą. Następnie za pomoca tartki ścieramy ja na tych malutkich oczakch. Dodajemy tak samo startą cebulę- sztuk 4. Na petelnie wykładamy smalec , na rozgzran wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy do niej starte ziemniaki z cebulą i smażymy. Smażymy w celu takim aby mianowicie ziemniaki posiadajace swój smak surowy go straciły. Doprawiamy solą i pieprzem, pieprzu troche wiecej by miały intensywniejszy smka.

Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy, doprawiamy do smaku dodajemy do ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy curry.

Każdą z podzielonych czesci kolejno rozwałkowywujemy i wykladamy farsz ziemniaczany.
Rozsmarowywujemy go na całej długośc. Zwijamy w rulon. Nasttępnie kroimy go w kawałeczki tak około 3-4-5 cm, wg uznania.
Bociany wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 30.11.2012 19:38
fajna nazwa,na pewno pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat