Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bób
450 g -
czosnek ząbki
5 ząbków -
suszone pomidory
10 sztuk -
oliwa z suszonych pomidorów
2-3 łyżeczki -
papryczka chili
1/2 sztuki -
kapary całe Smak
2 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sposób przygotowania
Obieram czosnek, kroję w cienkie plasterki. Pomidory suszone (zależy ilość od wielkości) kroję w małe kawałki. Na patelnię wlewam 2-3 łyżeczki oleju z pomidorów, a gdy się
rozgrzeje, wrzucam czosnek. Podsmażam, dodaję suszone pomidory. Chwilę smażę razem, po czym wrzucam częściowo rozmrożony (a najlepiej świeży) bób. Wszystko razem smażę do momentu, aż bób zmięknie i nabierze złocistego koloru. Dodaję łyżeczkę płatków chili, wrzucam kapary. Całość doprawiam pieprzem świeżo mielonym.
Najlepiej smakuje ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się