Bób w aromatycznej marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bób

    dowolna ilość
  • ocet 10 %

    3/4 szkl.
  • woda

    1,5 lirta
  • cukier

    1 szkl.
  • sól

    do smaku
  • koper

    nasiona 1 łyżka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2o g
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżka
  • kumin

    1 łyżeczka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/2 łyżki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    czarna 1/2 łyżki
  • mielone nasiona kolendry

    1/2 łyżki
  • czosnek

    po 1 ząbku na słoik
  • cebula biała

    2-3 duże
  • Ziele angielskie całe Prymat

    10 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 szt.
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bób ugotować al dente, odcedzić, zahartować zimną wodą i po chwili ponownie odcedzić. Obrać ze skorek.

W garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Dodać dowolnie pokrojoną cebulę, ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe - gotować na małym płomieniu, pod pokrywką, przez ok. 25-30 minut.
Odcedzić czystą zalewę.

Bób przełożyć do średnich słoików napełniając je do 3/4 wysokości.
Do każdego słoika dodać czerwoną paprykę pokrojoną w paski oraz suche przyprawy. Na wierzchu każdego słoika położyć rozgnieciony ząbek czosnku.

Wypełnić słoiki gorącą marynatą i szczelnie zakręcić.
Zapasteryzować przez 20-25 minut.
Habibi
Marynowany bób jest świetnym dodatkiem do wszelkich sałatek oraz jako samodzielna przekąska.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 31.10.2016 08:58
Do tej pory tylko mroziłam, ale teraz muszę wypróbować Twój sposób :)
Habibi 31.10.2016 08:36
Pomysł powstał z potrzeby chwili i klęski urodzaju - dostałam kilkanaście kg samych ziaren i trzeba było to jakoś zagospodarować :)
Habibi 31.10.2016 08:34
A u mnie w domu ten bób jest już stałym punktem przetworów, odkąd z 10 lat temu mąż przywiózł nam pełną reklamowkę wyłuskanych ziaren i nie wiedziałam co zrobić z wieloma kg na raz :) Zapełniłam pół zamrażarki, trochę rozdałam rodzinie, a resztę zamarynowałam na próbę. No i sprawdził się :)
MonikaW 31.10.2016 07:16
ciekawa propozycja
Mniam 30.10.2016 21:26
Zaskoczyłaś mnie tym przepisem. Czekam do wiosny ;)
Łukasz15 30.10.2016 20:05
Bardzo dobry
bertpvd 30.10.2016 18:12
ciekawy przepis
Barbara13 30.10.2016 17:28
Muszę przyznać że ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat