Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BŁYSKAWICZNY KREM Z GROSZKU Z JAJKIEM I CHRUPIĄCYM BOCZKIEM

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na krem

masło 35 g
cebula 1/2 mniejszej
groszek mrożony 250 g
mleko 350 ml
woda 70 ml
sól i pieprz
sok z cytryny 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta

Dodatkowo

jajka ugotowane na twardo 3 szt.
boczek wędzony kilka plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: BŁYSKAWICZNY KREM Z GROSZKU Z JAJKIEM I CHRUPIĄCYM BOCZKIEM

W garnku roztapiam masło (na małym ogniu), podsmażam posiekaną cebulę około 4-5 minut (nie zarumieniam).
Wrzucam groszek, dodaję wodę i sól. Gotuję na średnim ogniu około 8 minut.
W międzyczasie podsmażam pokrojony w mniejsze kawałki boczek (tłuszcz ma się wytopić, a boczek powinien być chrupiący), osączam na ręczniku papierowym.
Do garnka z groszkiem wlewam mleko i zagotowuję bardzo często mieszając. Miksuję na krem (można zostawić małą garstkę groszku do dekoracji).
Jeszcze na chwilę stawiam garnek na małym ogniu, dodaję sok z cytryny, pieprz chili cayenne i ewentualnie doprawiam do smaku solą.
Krem podaję z ćwiartkami jajek i boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 10.10.2017 17:38
Ale piękny kolor!
bietka 10.10.2017 17:20
smaczna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak