Błyskawiczny drożdzowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    10 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • jajko

    4 szt
  • oliwa

    250 ml
  • mleko

    200 ml
  • mąka

    4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wsypujemy do miski, drożdże powinny być rozkruszone. Wszystko mieszamy. Pozostawiamy ciasto na ok 2 godz. Po tym czasie ciasto wkładamy do formy i ponownie pozostawiamy na czas od 2 do 4 godzin. Pieczemy przez ok 50 min w temp. 170 stopni C. Można dodać rodzynki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 06.02.2014 10:58
pyszne ciacho
Alex_M 05.02.2014 10:21
dobre ciasto :)
IKrakowianka 20.12.2013 18:29
super jest takie ciasto
Adam/ZUB3R 14.07.2013 22:01
smaczne ciasto
Iwusia 08.12.2012 23:49
Bardzo dobre to ciasto drożdżowe :)
Krystyna32 19.10.2012 00:05
pycha
Kas2 28.09.2012 22:25
świetny przepis
Katarzyna59 13.06.2012 18:53
szybki i smaczny
Juleczka20 31.05.2012 22:10
pycha
motyl 20.05.2012 13:12
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat