Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczne miękkie pierniki

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kilo
masło 350 gra
miód 250 gram
cukier 1 szklanka
jaja 4 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczne miękkie pierniki

na 100 pierniczków średniej wielkości

Masło z miodem podgrzałam i wymieszałam, dodałam cukier przyprawę do pierników. Zadbałam by jaja w momencie dodawania do ciasta nie były zbyt zimne. Pomału dodawałam mąkę z sodą, mieszając a następnie zagniatając ciasto.

Kiedy ciasto będzie miało jednolitą masę odstawiłam je do lodówki na minimum 1h, u mnie przeleżało 24h z tym że ciasto zrobiło się twarde i przed pieczeniem stało około 1h w temperaturze pokojowej by dobrze się rozwałkowywało.

Rozwałkowałam ciasto na max 5mm grubość. Wykrawaj dowolne wzory i piecz partiami do 8 min na środowej części piekarnika. U mnie gazowy piekarnik piekłam z blachą na samej górze do 10min w 165 stopniach.

Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

manaika 17.12.2012 21:58
to jest to, czego szukałam!
Renataj 17.12.2012 21:43
Pierniczki z miodem - moje ulubione.
Bogusiaz 17.12.2012 19:05
pycha
gottrina 17.12.2012 18:58
lubie takie pierniczki
Mysiunia 17.12.2012 18:48
strasznie dużo wychodzi tych pierniczków :) też planuje upiec na święta, ale troszkę inne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak