Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczne ciasto brzoskwiniowo-rabarbarowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200 g
cukier kryształ 1 szklanka
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 szklanki
rabarbar 4-5 łodyg
brzoskwinie w puszce 1 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczne ciasto brzoskwiniowo-rabarbarowe

Brzoskwinie użyłam ze słoika ale mogą być też z puszki.
Margarynę roztapiamy w rondelku bądź garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Brzoskwinie wyłożyć na sitko tak aby obeschły. Rabarbar obmyć, pokroić na małe kawałki, posypać cukrem.

Ciasto:
Jajka z cukrem ubić mikserem ok. 5 min. tak aby cukier się rozpuścił. Stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jak będą dokładnie wymieszane dodać tłuszcz mieszając tak aby się połączyły wszystkie składniki a ciasto było jednolite.
Piekarnik nagrzać do ok.180 st. C.
Na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wysypać na ciasto owoce.

Piec w piekarniku ok. 30 min. Odstawić do ostygnięcia. Posypać pudrem
Ciasto na standardową blaszkę o wymiarach 24X28 cm

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 28.04.2016 17:08
Dziękuję wszystkim za dobre komentarze:)
Ela427 27.04.2016 16:07
pyszne ciasto
Franciszek 26.04.2016 21:17
dobre do kawy
IKrakowianka 26.04.2016 19:55
lubię takie ciasta
Damiano
Damiano 26.04.2016 19:40
fajne ciasto
Adamorek 26.04.2016 17:56
muszę wypróbować
Kasnaj 26.04.2016 17:23
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak