Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczna szarlotka dla leniwych

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Błyskawiczne ciasto z dużą ilością cynamonu i jabłek. Ja do swojej wersji użyłam papierówek, ale sprawdzą się też inne. Znika tak szybko, jak szybko się ją robi. My jedliśmy jeszcze ciepłą. A z lodami to już w ogóle poezja.

Składniki:

Spód na foremkę 24x24 cm

mąka pszenna 2.5 szklanki
cukier 0.75 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
jajko 1 sztuka
masło/margaryna 200 gramów
esencja waniliowa 0.5 łyżeczki

Masa jabłkowa:

jabłka 8 sztuk
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżka
cukier 2 łyżeczki

Kruszonka:

masło/margaryna 70 gramów
mąka pszenna 0.75 szklanki
cukier 0.5 szklanki
cynamon Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczna szarlotka dla leniwych

Do miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier, wbijamy jajko. Na końcu dodajemy pokrojoną margarynę. Całość siekamy nożem tak długo aż powstanie kruszonka. Następnie całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (tylko spód). Ciasto dogniatamy ręką tak aby nie było żadnych luk. Foremkę wstawiamy do lodówki na 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wsypujemy cukier, cynamon, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Jabłka przekładamy na przygotowany spód.

W osobnej misce robimy kruszonkę. Palcami rozcieramy ze sobą mąkę, cukier, cynamon i margarynę. Wysypujemy na jabłka. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Pieczemy bez termoobiegu.

Po upieczeniu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak