Błyskawiczna szarlotka dla leniwych

Błyskawiczna szarlotka dla leniwych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Błyskawiczne ciasto z dużą ilością cynamonu i jabłek. Ja do swojej wersji użyłam papierówek, ale sprawdzą się też inne. Znika tak szybko, jak szybko się ją robi. My jedliśmy jeszcze ciepłą. A z lodami to już w ogóle poezja.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód na foremkę 24x24 cm

  • mąka pszenna

    2.5 szklanki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    0.5 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło/margaryna

    200 gramów
  • esencja waniliowa

    0.5 łyżeczki

Masa jabłkowa:

  • jabłka

    8 sztuk
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżeczki

Kruszonka:

  • masło/margaryna

    70 gramów
  • mąka pszenna

    0.75 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • cynamon Prymat

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier, wbijamy jajko. Na końcu dodajemy pokrojoną margarynę. Całość siekamy nożem tak długo aż powstanie kruszonka. Następnie całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (tylko spód). Ciasto dogniatamy ręką tak aby nie było żadnych luk. Foremkę wstawiamy do lodówki na 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wsypujemy cukier, cynamon, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Jabłka przekładamy na przygotowany spód.

W osobnej misce robimy kruszonkę. Palcami rozcieramy ze sobą mąkę, cukier, cynamon i margarynę. Wysypujemy na jabłka. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Pieczemy bez termoobiegu.

Po upieczeniu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat