Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BLOK jak u BABCI

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3 szklanki
mleko 3,2% 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 2 torebki
mleko w proszku 0,5 kilograma
masło 1 kostka
margaryna 1 kostka
kakao 4-5 łyżek
herbatniki 0,5 kilograma
bakalie wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: BLOK jak u BABCI

Cukier zwykły (kryształ), cukier waniliowy i mleko w płynie zagotować i gotować ok 5 minut. Dodać masło, zamieszać, gdy zacznie się topić całość zdjąć z ognia, dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia masła i margaryny. Wsypać mleko w proszku ( pełnowartościowe, nie odtłuszczone, nie granulowane), kakao i masę dokładnie wymieszać.
Wsypać pokruszone uprzednio herbatniki, ewentualnie bakalie ( rodzynki, żurawinę, orzechy ). Dokładnie wymieszać.
Całość wyłożyć do formy (może być tortownica) wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 04.01.2016 13:49
smaki dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak