Blok daktylowy z borówkową galaretką

Blok daktylowy z borówkową galaretką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zdrowy zamiennik batoników. W tym deserze udało mi się przemycić sporą ilość owoców w formie galaretki. Uwielbiamy daktyle i masło z nerkowców. Razem tworzą taki pyszny aksamitny słodki krem.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Foremka 24x9 cm, 1. warstwa:

  • daktyle

    2 szklanki
  • masło orzechowe

    100 gramów
  • płatki owsiane

    6 łyżek
  • kakao

    1 łyżka
  • mąka kokosowa

    1 łyżka

2. warstwa:

  • borówki

    1 szklanka
  • ksylitol

    2 łyżki
  • agar-agar

    1 łyżeczka

3. warstwa:

  • płatki owsiane

    3 łyżki
  • gorzka czekolada

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odsączamy na sitku, przekładamy do miski. Do daktyli dodajemy masło z nerkowców (orzechowe), kakao i mąkę kokosową. Całość blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy płatki owsiane i masę mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie równomiernie rozkładamy masę daktylową, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia galaretki.

Borówki, wodę oraz ksylitol gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce zaczną puszczać sok. Blendujemy je na gładki mus. Do ciepłych borówek wsypujemy agar agar (zamiennik żelatyny). Całość gotujemy około 2-3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i gęstnienia. Gdy masa zaczyna gęstnieć wylewamy ją na masę daktylową. Na wierzch wysypujemy płatki owsiane tak aby pokryły galaretkę.

Gdy galaretka już dokładnie zastygnie, odwracamy foremkę na płaską deskę. Zdejmujemy delikatnie folię spożywczą. Cały blok oblewamy dokładnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy czekolada zastygnie możemy kroić batoniki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat