Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blok Czekoladowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 250g
herbatniki 6 600g
kakao 5 łyżek
mleko w proszku 2 500g
cukier 1.5 szklanki
woda 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Blok Czekoladowy

Wodę wlewamy do garnka, ustawiamy na małym ogniu – wrzucamy całą kostkę margaryny, cukier oraz kakao – musimy te składniki dokładnie połączyć dlatego ogień pod palnikiem nie może być za duży. Gdy składniki połączyły się nam w jedną całość zdejmujemy je z palnika.
Teraz zajmujemy się herbatnikami – dzielimy je na dwie części (400 i 200g) większą część łamiemy na małe kawałeczki przy użyciu malaksera lub tłuczka.
Przelewamy masę kakaową do miski i stopniowo dodajemy mleko w proszku ciągle miksując. Gdy uzyskamy jednolitą całość bez grudek dodajemy pokruszone herbatniki – teraz całość mieszamy ręcznie.
Przygotowujemy teraz formę keksową wyłożoną papierem do pieczenia aby później łatwiej można wyjąść nasz Blok.
Do formy przekładamy połowę naszej masy – teraz pionowo władamy część naszych pozostałych herbatników. Nakładamy teraz resztę naszej masy i na nią znów herbatniki – całość delikatnie ugniatamy.
Tak przygotowany blok władamy na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 16.02.2013 10:48
Blok czekoladowy wygląda smakowicie. Mam tylko pytanie odnośnie składników: czy na pewno ma być 5 kostek margaryny, przeszło 6 kg herbatników i 2,5 kg mleka w proszku?
tessinka 13.01.2013 12:33
pyszności :)
Sylwia26 13.01.2013 10:53
bardzo lubię to ciasto
Botwinka 13.01.2013 10:49
uwielbiam blok czekoladowy ,robiłam kilka dni temu :)
Renataj 13.01.2013 10:37
Domowa czekolada - super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak