Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blok czekoladowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
margaryna 50 g
mleko w proszku 1/2 kg
woda 1/2 szklanki
cukier 1 i 1/2 szklanki
kakao 6 łyżek
bakalie
herbatniki 5 paczek

Przepis i sposób przygotowania na: Blok czekoladowy

Kroki postępowania

1
W rondelku z wodą rozpuszczamy kostkę masła i margarynę. Nie zagotowujemy. Dodajemy cukier, który musi się rozpuścić. W tym celu cały czas mieszamy. Dodajemy także kakao i intensywnie mieszamy, aby wszystko się ładnie połączyło. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 1 - Blok czekoladowy foto
2
Do dużej miski wrzucamy rozgniecione 4 paczki herbatników. Zalewamy je wystudzoną masą kakaową.
Krok 2 - Blok czekoladowy foto
3
Dodajemy stopniowo mleko w proszku. Mieszamy. Masa robi się bardzo gęsta.
Krok 3 - Blok czekoladowy foto
4
Gdy całość będzie miała jednolity kolor, możemy wyłożyć ją na blaszkę – keksówkę, która obłożona jest folią aluminiową. Masę musimy docisnąć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przykrywamy folią i wkładamy na parę godzin do lodówki. Po tym czasie keksówkę odwracamy „do góry nogami”, ściągamy folię i kroimy w pyszne plasterki.
Krok 4 - Blok czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirecka12 05.02.2014 09:52
tego szukałam ;-)
Elżbieta17 09.11.2012 08:09
fajny przepis zabieram do mojej księgi:)
Habibi 08.11.2012 14:07
Takie proste, a cieszy :)
Małgorzata106 08.11.2012 14:01
super, smak dzieciństwa :)
halina17 08.11.2012 13:53
Smaczne słodkości.
Piotr-21 08.11.2012 13:47
apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak