Bliny ziemniaczane z mięsem

Bliny ziemniaczane z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placuszki ziemniaczane

  • ziemniaki

    6 szt duże
  • jajka

    2 szt
  • mąka

    5 łyżek
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Mięso mielone

  • mięso wieprzowe

    30 dag
  • jajko

    1 szt
  • bułka

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • majeranek Prymat

  • mleko

Dodatkowo

  • śmietana 18 proc

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bliny ziemniaczane z mięsem
Mięso mielone
Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką.
Krok 2 - Bliny ziemniaczane z mięsem
Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć do malaksera
Krok 3 - Bliny ziemniaczane z mięsem
malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać mąkę.
Krok 4 - Bliny ziemniaczane z mięsem
Z przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej ilości oleju. Na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem, nałożyć 2 łyżki masy ziemniaczanej, , po chwili na lekko ściętą masę położyć placuszek z mięsnej masy,
Krok 5 - Bliny ziemniaczane z mięsem
, następnie nakryć masą ziemniaczaną.
Krok 6 - Bliny ziemniaczane z mięsem
Przewrócić na drugą stronę, dobrze przesmażyć,
Krok 7 - Bliny ziemniaczane z mięsem
, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 10 minut. Będziemy mieli pewność, że masa mięsna nie jest surowa.
Krok 8 - Bliny ziemniaczane z mięsem
Podajemy ze śmietaną i szczypiorem.
Christopher

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wyattearp

27.10.2014 08:53
pysznie wyglądają

Beata999

26.10.2014 21:59
Pyszne danie.

mysza75

26.10.2014 18:53
jakie dobre, szkoda że nie mogę ich za często jeść

Janina

26.10.2014 17:01
Pyszne jedzonko;)

Christopher

26.10.2014 16:57
@Malinka,jak tylko się zapowiesz,zrobię świeże.

Malinka

26.10.2014 16:31
To kiedy mogę się wprosić na takie pyszniutki obiadek???

Zdzisław

26.10.2014 12:37
smaczny obiad dla mnie poodano

Futka

26.10.2014 12:09
Przepyszne danie - wygląda niezwykle apetycznie. Chętnie spróbowałabym choć kawałeczek :)

halinah

26.10.2014 11:42
zapowiadają się smacznie :)

Adamorek

26.10.2014 11:36
wschodnia kuchnia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat