Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny ziemniaczane z mięsem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placuszki ziemniaczane

ziemniaki 6 szt duże
jajko 2 szt
mąka 5 łyżek
cebula 1 szt
sól
pieprz
olej do smażenia

Mięso mielone

mięso wieprzowe 30 dag
jajko 1 szt
bułka 1 szt
śmietana 18 proc 1 łyżka
cebula 1 szt
sól
pieprz
Majeranek suszony Prymat
mleko

Dodatkowo

śmietana 18 proc
szczypiorek

Porada

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny ziemniaczane z mięsem

Kroki postępowania

1
Mięso mielone
Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką.
Krok 1 - Bliny ziemniaczane z mięsem foto
2
Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć do malaksera
Krok 2 - Bliny ziemniaczane z mięsem foto
3
malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać mąkę.
Krok 3 - Bliny ziemniaczane z mięsem foto
4
Z przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej ilości oleju. Na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem, nałożyć 2 łyżki masy ziemniaczanej, , po chwili na lekko ściętą masę położyć placuszek z mięsnej masy,
Krok 4 - Bliny ziemniaczane z mięsem foto
5
, następnie nakryć masą ziemniaczaną.
Krok 5 - Bliny ziemniaczane z mięsem foto
6
Przewrócić na drugą stronę, dobrze przesmażyć,
Krok 6 - Bliny ziemniaczane z mięsem foto
7
, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 10 minut. Będziemy mieli pewność, że masa mięsna nie jest surowa.
Krok 7 - Bliny ziemniaczane z mięsem foto
8
Podajemy ze śmietaną i szczypiorem.
Krok 8 - Bliny ziemniaczane z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 27.10.2014 08:53
pysznie wyglądają
Beata999 26.10.2014 21:59
Pyszne danie.
mysza75 26.10.2014 18:53
jakie dobre, szkoda że nie mogę ich za często jeść
Janina 26.10.2014 17:01
Pyszne jedzonko;)
Christopher 26.10.2014 16:57
@Malinka,jak tylko się zapowiesz,zrobię świeże.
Malinka 26.10.2014 16:31
To kiedy mogę się wprosić na takie pyszniutki obiadek???
Zdzisław 26.10.2014 12:37
smaczny obiad dla mnie poodano
Futka 26.10.2014 12:09
Przepyszne danie - wygląda niezwykle apetycznie. Chętnie spróbowałabym choć kawałeczek :)
halinah 26.10.2014 11:42
zapowiadają się smacznie :)
Adamorek 26.10.2014 11:36
wschodnia kuchnia
Czyki 26.10.2014 11:10
Wyglądają przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak