Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny ziemniaczane

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4 - 5 szt.
szalotka 2 szt.
czosnek 2 ząbki
jajko
mąka pszenna 4 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżeczka
drożdże suche 3 g
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Bliny to przysmak kuchni rosyjskiej, przygotowywany z drożdżowego ciasta, najczęściej z mąki pszennej lub żytniej oraz gryczanej. Prezentowany przepis to mała modyfikacja tradycji, łącząca bliny rosyjskie z polskimi plackami ziemniaczanymi. Bliny ziemniaczane są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne - serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą, puszystą i dobrze napowietrzoną masę.
Krok 1 - Bliny ziemniaczane foto
2
Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), suche drożdże i płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki.
Krok 2 - Bliny ziemniaczane foto
3
Do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut, tak aby ciasto mogło odpowiednio "popracować".
Krok 3 - Bliny ziemniaczane foto
4
Po tym czasie, bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z każdej strony.

Usmażone bliny odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Bliny ziemniaczane podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Bliny ziemniaczane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.05.2015 00:02
lubię takie :)
Kuchenka 11.05.2015 09:26
podobają mi się :)
Ela15 09.05.2015 14:42
fajnie wyszły
adelajda 08.05.2015 11:33
Na pewno smaczne ..:))
misia53 07.05.2015 22:41
smacznie wyglądają
Czarnula666 07.05.2015 21:11
Nie jadłam jeszcze ziemniaczanych. Ale wyglądaja przepysznie! :)
Kuchnia Marty 07.05.2015 19:43
Idealne - złociste i chrupiące! Super przepis
Renata9 07.05.2015 18:44
Bardzo smaczne jedzonko :-)
luna76 07.05.2015 17:49
Śliczne i apetyczne!!! :)
paulette17 07.05.2015 16:26
Na pewno chrupiące ! Pycha :))
Jadwiga/Jaga85 07.05.2015 14:58
Złociste, czyli takie jak lubię!
norweska20 07.05.2015 14:53
apetyczna propozycja ....mmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak