Bliny ziemniaczane

Bliny ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 - 5 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajko

  • mąka pszenna

    4 czubate łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • sól morska

    1 płaska łyżeczka
  • drożdże suche

    3 g
  • olej rzepakowy do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bliny ziemniaczane
Bliny to przysmak kuchni rosyjskiej, przygotowywany z drożdżowego ciasta, najczęściej z mąki pszennej lub żytniej oraz gryczanej. Prezentowany przepis to mała modyfikacja tradycji, łącząca bliny rosyjskie z polskimi plackami ziemniaczanymi. Bliny ziemniaczane są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne - serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą, puszystą i dobrze napowietrzoną masę.
Krok 2 - Bliny ziemniaczane
Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), suche drożdże i płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki.
Krok 3 - Bliny ziemniaczane
Do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut, tak aby ciasto mogło odpowiednio "popracować".
Krok 4 - Bliny ziemniaczane
Po tym czasie, bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z każdej strony.

Usmażone bliny odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Bliny ziemniaczane podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Życzę smacznego! :)

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

14.05.2015 00:02
lubię takie :)

Kuchenka

11.05.2015 09:26
podobają mi się :)

Ela15

09.05.2015 14:42
fajnie wyszły

adelajda

08.05.2015 11:33
Na pewno smaczne ..:))

misia53

07.05.2015 22:41
smacznie wyglądają

Czarnula666

07.05.2015 21:11
Nie jadłam jeszcze ziemniaczanych. Ale wyglądaja przepysznie! :)

Kuchnia Marty

07.05.2015 19:43
Idealne - złociste i chrupiące! Super przepis

Renata9

07.05.2015 18:44
Bardzo smaczne jedzonko :-)

luna76

07.05.2015 17:49
Śliczne i apetyczne!!! :)

paulette17

07.05.2015 16:26
Na pewno chrupiące ! Pycha :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat