Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny z mąki gryczanej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mąka pszenna 0,5 kg
mąka gryczana 25 dag
mleko ciepłe 3/4 litra
masło 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
żółtko jajek 4 sztuki
białko 4 sztuki
tłuszcz do smażenia 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z mąki gryczanej

Drożdże rozmieszać z mlekiem, dodać mąkę pszenną i gryczaną, i zarobić ciasto. Gdy składniki połączą się, ciasto postawić w ciepłym miejscu na 3 godziny, mieszając za każdym razem, gdy ciasto wyrośnie. Po trzech godzinach do ciasta dodać stopione masło, żółtka i szczyptę soli, ciasto wybić starannie łyżką, wymieszać z pianą i postawić do wyrastania na 10 minut. Rozgrzać 3 małe patelenki, wlać po łyżeczce masło i na to wlewać po trochu pieniste ciasto zebrane małą łyżką wazową z samego wierzchu. Bliny mają być niemal tak cienkie jak naleśniki. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Bliny wykładamy na talerz umieszczony nad garnkiem z gorącą wodą i trzymać po usmażeniu przykryte drugim talerzem, aby nie stygły, nie obsychały i nie opadły. Najlepiej podawać je do stołu po kilka świeżo usmażonych.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak