Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z łososiem i orzechowym masłem
Drożdże zalewamy 100 ml ciepłego mlekiem i połową mąki (100 gram) i mieszamy.
Przykrywamy lnianą szmateczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 35 minut.
Ucieramy same żółtka i dodajemy wraz z masłem solą i cukrem do wyrośniętego ciasta, białka zachowujemy. Wyrabiając dodajemy resztę mąki i gdy masa stanie się gładka resztę mleka.
Odstawiamy przykryte ciasto ponownie do wyrośnięcia w cieple tak by podwoiło swoja objętość. 1,5 godz. Pod koniec tego czasu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Ostrożnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Patelnie dobrze rozgrzewamy i smarujemy cieniutką warstwą klarownego masła, smażymy bliny w formie małych 5 centymetrowych, okrągłych placuszków. Odkładamy pod przykrycie tak by za bardzo nie wystygły.
Placuszki smarujemy masłem orzechowym i przekładamy plastrami łososia posypujemy skórka z limonki sezamem i skraplamy odrobina soku.
Smacznego !
Polecam też to samo połączenie z klasycznymi naleśnikami :)