Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny z łososiem i kawiorem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 25 g
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 2 szklanki
mąka pszenna 100 g
mąka gryczana 250 g
żółtko jajek 1 sztuka
masło stopione 50 ml
sól 1 szczypta
olej 1 sztuka
śmietana 18 proc 1 sztuka
koperek świeży 1/2 pęczka
roszponka 1 garśc
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
cytryna 1/2 sztuki
pieprz 1 szczypta
łosoś 100 kawior
łosoś wędzony plastry 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z łososiem i kawiorem

Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1/4 szklanki mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, mleka, żółtkiem, suszonym koperkiem, masłem i solą. Dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i znów odstawić na 45 minut. Z ciasta smażyć małe placuszki na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
Na gotowe bliny nakładać kleks ze śmietany, na to położyć kawałek łososia, koperek i skropić sokiem z cytryny oraz posypać pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak