Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny z kurkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

drożdże 10 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 3/4 szklanka
mleko ciepłe 1/2 szklanka
jajko 1 sztuka
masło 60 g
kurki 100 g
szalotka 1 sztuka
śmietana gęsta 1 sztuka
pietruszka 1 natka

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z kurkami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z solą oraz ciepłe mleko. Odstawiamy na 40 minut. Żółtko oddzielamy od białka i mieszamy z roztopionym masłem. Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy do wyrośniętego zaczynu, mieszamy dokładnie i odstawiamy znów na 20 minut.
Krok 1 - Bliny z kurkami foto
2
Gotowe ciasto, nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smażymy z obu stron na złoto.
Krok 2 - Bliny z kurkami foto
3
Kurki oczyszczamy, małe zostawiamy w całości, większe siekamy. Cebulkę siekamy w kostkę i szklimy na masełku, dodajemy kurki, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż zmiękną.
Krok 3 - Bliny z kurkami foto
4
Na gotowe bliny wykładamy kleks śmietany i podsmażone z cebulką kurki, dekorujemy natką pietruszki.
Krok 4 - Bliny z kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

motylwe 20.07.2012 13:28
pyszności
iziona 20.07.2012 07:20
Wyglądają bardzo apetycznie
Paweł10 20.07.2012 01:14
pysznie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak