Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BLINY Z DŻEMEM

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl
mleko 1/2 L
jajko 4 szt
drożdże 30 g
masło roztopione 3 łyżki
cukier 3 łyżki
sól szczypta
oliwa do smażenia
dżem 1 mały słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: BLINY Z DŻEMEM

Kroki postępowania

1
W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, rozpuść szklance ciepłego mleka i wymieszać z połową mąki. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mleko i mąkę oraz żółtka, roztopione masło i szczyptę soli. Ciasto wymieszać a na koniec wymieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami.
Krok 1 - BLINY Z DŻEMEM foto
2
Na patelni rozgrzać oliwę i łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 2 - BLINY Z DŻEMEM foto
3
Placki smarujemy dżemem i przykrywamy drugim lub dżem wymieszać z 2 łyżkami likieru i polewać bliny.
SMACZNEGO!!!!!!
Krok 3 - BLINY Z DŻEMEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 17.03.2013 16:12
smacznie wyrośniete blinki..
muffina 17.03.2013 15:26
Super jak robiłaś to dzisiaj zazdroszczę domowniką:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak