Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny z borówkami amerykańskimi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka gryczana 250 g
mąka pszenna 80 g
żółtko jajek 1 szt
drożdże świeże 2,5 dkg
mleko 2 szklanki
masło 50 g
olej do smażenia 100 ml
cukier 1 łyżeczka
borówka amerykańska 1 szklanka
śmietana gęsta 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z borówkami amerykańskimi

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Drożdże rozpuścić z odrobiną mleka , łyżeczką mąki i cukru Pozostawić na 15minut aby wyrosły.
Krok 1 - Bliny z  borówkami amerykańskimi foto
2
W misce zmieszać obie mąki , dodać sól, mleko ciepłe , stopione masło przestudzone . Dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać i odstawić na 40 minut aby wyrosło
Krok 2 - Bliny z  borówkami amerykańskimi foto
3
Wyrośnięte ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego .
Krok 3 - Bliny z  borówkami amerykańskimi foto
4
Nalewać łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażyć placuszki
Krok 4 - Bliny z  borówkami amerykańskimi foto
5
Odwrócić na drugą stronę i smażyć na złoty kolor.
Krok 5 - Bliny z  borówkami amerykańskimi foto
6
Śmietanę wymieszać z cukrem .Bliny ułożyć na talerzach i polać po wierzchu śmietaną . Ułożyć borówki amerykańskie . Podawać ciepłe zaraz po przygotowaniu.
Krok 6 - Bliny z  borówkami amerykańskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 06.05.2016 14:25
pyszne jedzonko :)
tobi1989 06.05.2016 08:31
Fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak