Bliny pszenno-żytnie z truskawkami i rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

  • mąka żytnia

  • jajko

  • mleko

  • drożdże świeże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: Ciasto - 2 jajka
4 łyżeczki cukru
ok. 1/2 szkl. mąki żytniej t.580
ok. 1/2 szkl. mąki pszennej t.500
2 dkg świeżych drożdży
ok. 1/2 szkl. ciepłego mleka
2 łyżki stopionej Kasi
1/3 łyżeczki soli

sos - 20 dkg truskawek
2 łodygi rabarbaru
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka przyprawy \"karmel z wanilią\"

dodatkowo: Kasia do smażenia

sposób przygotowania: SOS - rabarbar umyć (młodego nie trzeba obierać) i pokroić na kawałki 0,5-1 cm. Truskawki także opłukać, oberwać szypułki, poprzekrawać na połówki albo ćwiartki. W rondelku zagotować cukier z dodatkiem 2-3 łyżek wody i soku z cytryny, dodać rabarbar, gotować 2-3 min., dodać truskawki i przyprawę, gotować razem jeszcze dosłownie chwilkę.

CIASTO - drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać letnie mleko i dosypać przesianą mąkę pszenną, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce o przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.. Mąkę żytnią przesiać, dodać rozczyn, stopioną, przestudzoną Kasię i żółtka jaj, wymieszać, odstawić znów na ok. 30-60 min.. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wmieszać łyżką. Rozgrzać patelnię z dodatkiem 1 łyżki Kasi. Nakładać porcje ciasta łyżką, smażyć na niezbyt dużym ogniu aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki i wtedy przewrócić za pomocą łopatki albo szerokiego noża, smażyć jeszcze chwilę. Kolejno usmażyć następną porcję dokładając łyżkę Kasi na patelnię. Gorące bliny polać sosem i szybko zjadać :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iiiiii 19.04.2012 10:03
pyszne
Misia90 31.08.2011 10:21
ekstra
Marysia 31.08.2011 10:10
super
Karolina69 31.08.2011 10:00
fajne
IlonaAlbertos 18.05.2011 13:11
Takich blin jeszcze nie robiłam, ale patrząc na zdjęcia dochodzę do wniosku, że najwyższy czas zrobić je :)
jolita 15.05.2011 13:00
mniam mniam
Gabriela7 15.05.2011 08:58
wspaniałe
amorzenek 15.05.2011 08:54
wygląda super
iwa643 15.05.2011 08:41
ciekawe
aginaa 14.05.2011 20:22
mmmm ach te truskaweczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat