Przepis i sposób przygotowania na: Bliny pszenno-żytnie z truskawkami i rabarbarem
4 łyżeczki cukru
ok. 1/2 szkl. mąki żytniej t.580
ok. 1/2 szkl. mąki pszennej t.500
2 dkg świeżych drożdży
ok. 1/2 szkl. ciepłego mleka
2 łyżki stopionej Kasi
1/3 łyżeczki soli
sos - 20 dkg truskawek
2 łodygi rabarbaru
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka przyprawy \"karmel z wanilią\"
dodatkowo: Kasia do smażenia
sposób przygotowania: SOS - rabarbar umyć (młodego nie trzeba obierać) i pokroić na kawałki 0,5-1 cm. Truskawki także opłukać, oberwać szypułki, poprzekrawać na połówki albo ćwiartki. W rondelku zagotować cukier z dodatkiem 2-3 łyżek wody i soku z cytryny, dodać rabarbar, gotować 2-3 min., dodać truskawki i przyprawę, gotować razem jeszcze dosłownie chwilkę.
CIASTO - drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać letnie mleko i dosypać przesianą mąkę pszenną, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce o przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.. Mąkę żytnią przesiać, dodać rozczyn, stopioną, przestudzoną Kasię i żółtka jaj, wymieszać, odstawić znów na ok. 30-60 min.. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wmieszać łyżką. Rozgrzać patelnię z dodatkiem 1 łyżki Kasi. Nakładać porcje ciasta łyżką, smażyć na niezbyt dużym ogniu aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki i wtedy przewrócić za pomocą łopatki albo szerokiego noża, smażyć jeszcze chwilę. Kolejno usmażyć następną porcję dokładając łyżkę Kasi na patelnię. Gorące bliny polać sosem i szybko zjadać :-)