Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny pszenno-gryczane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 200 g
mąka pszenna 100 g
drożdże 25 g
mleko 300 ml
jajko 2 sztuki
masło 1 łyżka
masło klarowane do smażenia
śmietana kwaśna 150 ml
zielona cebulka 2 łyżki
kawior czerwony do podania
łosoś wędzony plastry 150 g
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny pszenno-gryczane

W dużej misce rozpuść drożdże w letnim mleku. Dodaj roztopione masło, sól oraz oba rodzaje mąki, całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
W międzyczasie przygotuj sos do blinów: śmietanę wyłóż do miseczki, wymieszaj z posiekaną dymką, solą i pieprzem. Do osobnych miseczek wyłóż kawior i wędzonego łososia.
Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Na rozgrzane na patelni masło nakładaj łyżką placuszki. Smaż na złocisty kolor z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 05.03.2014 21:35
wyszły perfekcyjnie :)
patryska76 05.03.2014 19:10
Ciekawy obiadek ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak