Bliny pszenne z wędzonym łososiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanka
  • mleko

    500 ml
  • drożdże

    3 dag
  • jajko

    4 szt
  • masło stopione

    1 łyżka
  • sól

  • łosoś wędzony plastry

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzisiaj proponuję bliny pszenne z wędzonym łososiem. Rosyjskie bliny z kawiorem z bieługi na pewno nam się przejadły.

Podgrzać lekko połowę mleka, wsypać połowę mąki, drożdże i sól. Pozostawić, aby urosło.
Dodać resztę mąki i mleka, wbić żółtka i wlać stopione masło.
Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Smażyć bliny na oleju, na średnim ogniu z obu stron.
Wędzonego łososia ułożyć na blinach. Podać cząstki cytryny i jak kto lubi gęstą kwaśną śmietanę.
Ps. Przepis na 6 osób

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat