Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny pszenne z wędzonym łososiem.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 3 szklanka
mleko 500 ml
drożdże 3 dag
jajko 4 szt
masło stopione 1 łyżka
sól
łosoś wędzony plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny pszenne z wędzonym łososiem.

Dzisiaj proponuję bliny pszenne z wędzonym łososiem. Rosyjskie bliny z kawiorem z bieługi na pewno nam się przejadły.

Podgrzać lekko połowę mleka, wsypać połowę mąki, drożdże i sól. Pozostawić, aby urosło.
Dodać resztę mąki i mleka, wbić żółtka i wlać stopione masło.
Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Smażyć bliny na oleju, na średnim ogniu z obu stron.
Wędzonego łososia ułożyć na blinach. Podać cząstki cytryny i jak kto lubi gęstą kwaśną śmietanę.
Ps. Przepis na 6 osób

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak