Bliny pszenne z porzeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mleko

    2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże

    1.5 dag
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło stopione

    2.5 łyżki
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • jogurt waniliowy

    1/2 litra
  • czerwone porzeczki lub czerwone na pół z czarnymi

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać . Połowę mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże,dodać żółtko,cukier i sól,dokładnie wymieszać i dosypać mąkę ,dokładnie wymieszać ,aby nie było grudek.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wymieszać, dodać stopione masło, resztę mleka(podgrzane)oraz pianę z białek .Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić do ponownego wyrośnięcia .
Patelnię dobrze nagrzać ,posmarować lekko tłuszczem i smażyć jak naleśniki . Podawać na gorąco polane jogurtem lub kwaśną śmietaną oraz posypane owocami .

Bliny należy smażyć zaraz po drugim wyrośnięciu ciasta bo jeśli ciasto będzie \"przerośnięte\' to bliny będą blade i kwaśne .Przed smażeniem ciasta nie można zbyt energicznie mieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slonko888 02.02.2015 15:37
pieknei wygladaja
bietka 09.05.2013 10:54
smacznie wyglądają :)
Anna169Hosz 21.12.2011 09:36
Smakowicie wygladają.
ewasylwia 02.04.2011 10:44
apetycznie wyglądają zjadłoby się choć kawałek
Małgorzata113 02.04.2011 09:13
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat