Bliny na zakwasie (z koperkiem)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka gryczana

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 duże
  • zakwas żytni

    3 łyżki
  • koperek

    2-3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Użyłam mąki grycznej z kaszy zmielonej w młynku do kawy. Mąkę pszenną uniwersalną i gryczaną wymieszać ze solą, dolać wodę lub mleko, oliwę, wbić jajko i dodać aktywny zkawas żytni. Wszystkie składniki połączyć i odstawić w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze) na około 2 godziny. Po tym czasie u mnie pojawiły się 'bąbelki' z odrabiającego zakwasu. Wsypać posiekany koperek i wymieszać. Smażyć/piec bez tłuszczu na patelni teflonowej z obu stron do zrumienienia na niedużym ogniu. Dlatego w cieście jest oliwa, przy smażeniu na tłuszczu należy pominąć ten składnik z przepisu. Bliny smakują i na ciepło i na zimno, je się z tym z czym kanapki czyli serami, wędliną, warzywami, łososiem wędzonym czy nawet kawiorem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 05.10.2013 10:27
apetyczne !
IwonaKa 13.09.2013 10:46
zjadłabym chętnie,pycha
caralajna 04.07.2013 18:49
tak, smakują chlebowo, z tego co pamiętam :)
Alex_M 04.07.2013 12:01
o kurczę! ale ciekawe!! nigdy nie robiłam na zakwasie... akurat mam w lodówce, więc koniecznie muszę wypróbować!!! :) powiedz mi tylko jak smakują? czy to smak zbliżony do chleba pszenno-gryczanego na zakwasie czy zupełnie inny ?
Klausia 17.04.2013 10:39
fajne :) muszę spróbować :)
Agnieszka-87-25 16.04.2013 08:05
muszę kiedyś wypróbować takie coś, pychota musi być
Iwusia 12.04.2013 20:25
ojj, ale bym zjadła :)
ONY_za_kare 02.04.2013 08:43
lubię bliny!
Motorek 25.02.2013 21:34
Bardzo smaczne
jozefinach 14.02.2013 23:48
Ślinka leci :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat