Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny na zakwasie (z koperkiem)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka gryczana 1/2 szklanki
jajko 1 duże
zakwas żytni 3 łyżki
koperek 2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
mleko 3/4 szklanki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny na zakwasie (z koperkiem)

Użyłam mąki grycznej z kaszy zmielonej w młynku do kawy. Mąkę pszenną uniwersalną i gryczaną wymieszać ze solą, dolać wodę lub mleko, oliwę, wbić jajko i dodać aktywny zkawas żytni. Wszystkie składniki połączyć i odstawić w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze) na około 2 godziny. Po tym czasie u mnie pojawiły się 'bąbelki' z odrabiającego zakwasu. Wsypać posiekany koperek i wymieszać. Smażyć/piec bez tłuszczu na patelni teflonowej z obu stron do zrumienienia na niedużym ogniu. Dlatego w cieście jest oliwa, przy smażeniu na tłuszczu należy pominąć ten składnik z przepisu. Bliny smakują i na ciepło i na zimno, je się z tym z czym kanapki czyli serami, wędliną, warzywami, łososiem wędzonym czy nawet kawiorem. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 05.10.2013 10:27
apetyczne !
IwonaKa 13.09.2013 10:46
zjadłabym chętnie,pycha
caralajna 04.07.2013 18:49
tak, smakują chlebowo, z tego co pamiętam :)
Alex_M 04.07.2013 12:01
o kurczę! ale ciekawe!! nigdy nie robiłam na zakwasie... akurat mam w lodówce, więc koniecznie muszę wypróbować!!! :) powiedz mi tylko jak smakują? czy to smak zbliżony do chleba pszenno-gryczanego na zakwasie czy zupełnie inny ?
Klausia 17.04.2013 10:39
fajne :) muszę spróbować :)
Agnieszka-87-25 16.04.2013 08:05
muszę kiedyś wypróbować takie coś, pychota musi być
Iwusia 12.04.2013 20:25
ojj, ale bym zjadła :)
ONY_za_kare 02.04.2013 08:43
lubię bliny!
Motorek 25.02.2013 21:34
Bardzo smaczne
jozefinach 14.02.2013 23:48
Ślinka leci :)
Isia 04.02.2013 00:00
ladne
kate.500 02.02.2013 22:07
pieknie podane
Justyna Jussstiii 02.02.2013 00:30
super
Wafelek2601 29.01.2013 12:26
Ciekawi mnie jak smakują.
caralajna 29.01.2013 08:54
zakwas trzeba sobe zrobić samemu, nie ma go w sprzedarzy. wytarczy razowa mąka żytnia i woda.
Rafał10 28.01.2013 10:40
blinów nigdy nie jadłam... koniecznie muszę wypróbować :) a taki zakwas żytni to gdzie szukać? W marketach będą ?
Isia 27.01.2013 23:57
swietne
ben-ka 27.01.2013 20:34
jak to apetycznie wygląda!:)
adelajda 27.01.2013 18:29
muszę przyznać że blinów jeszcze nie robiłam ! ale wyglądają bardzo smakowicie !
mirosława4 27.01.2013 15:19
ciekawy przepis warty wypróbowania
Katarzyna59 26.01.2013 18:45
super
anemon 26.01.2013 18:10
Na zakwasie nigdy nie robiłam, a Twoje tak apetycznie wyglądają.
teresa18 24.01.2013 19:55
świetne
Beata61 24.01.2013 18:06
rewelacyjne :)
DOROTA/PATI197799 24.01.2013 16:36
aż chce się sięgnąć

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak